09112970063
manager@chalusonline.ir chalusonline@gmail.com

هر آنچه باید درباره زندگی در چالوس بدانید


اطلاعات کلی

  • جمعیت چالوس: ۶۵۱۹۶ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵)
  • جمعیت شهرستان چالوس: ۱۱۶٬۵۴۲ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵)
  • تراکم جمعیت چالوس: ۷۵ نفر بر کیلومتر مربع
  • میانگین بارش سالانه: ۷۸۵ میلیمتر
  • ارتفاع از سطح دریا: ۲۹ متر
  • مساحت:  ۱۵۹۷ کیلومتر مربع

در سال ۱۳۲۵ بود که چالوس به عنوان شهرستان در ایران شناخته و صاحب شهرداری شد. این شهرستان حالا از سه شهر تشکیل شده است:

  • چالوس
  • مرزن‌آباد
  • هچیرود

همچنین این منطقه از دو بخش تشکیل شده است و چهار دهستان هم دارد.

  •  مرکزی
  •  مرزن‌آباد


چالوس شهری تاریخی

چالوس یک شهر تاریخی محسوب می‌شود. این شهر در غرب مازندران به تمدنی تاریخی در مازندران نزدیک است. رویان کهن، بخشی از تپورستان بوده و برای همین نشانه‌هایی از دوران باستان دارد. برای مواجهه با این شهر باید بدانید که تنها به بخشی از مازندران برای دیدن ساحل و جنگل نمی‌روید. درواقع این تنها دریای چالوس نیست که دیدنی است و باید دل به تاریخ بزرگ این شهر هم بدهید. قرار است بخشی از یک شهر تاریخی را با تمدنی تاریخی ببینید.

تاریخ سکونت در این شهر و مدنیت در آن به دوره هخامنشی‌ها باز می‌گردد. همچنین آثاری از تمدن‌های اشکانی و ساسانی هم در این شهر یافت شده است. طبیعتا با چنین تاریخی دیگر عجیب نیست که چالوس به تمدن بعد از اسلام هم پیوند خورده باشد. این منطقه در تاریخ معاصر ایران هم نقش مهمی داشته و جنبش‌های زیادی در آن شکل گرفته است. از جمله مهم‌ترین آنها جنبش جنگل در این منطقه بود که با قیام جنگل گیلان متفاوت بوده، ولی متاثر از آن است. این جنبش در جنگل کلارستاق شکل گرفت و چند سالی این منطقه را محل نبردهای محلی و زد و خورد کرده بود.

تصویری قدیمی از چالوس

براساس یافته‌های باستان‌شناسی، تاریخ قدیمی‌ترین ساکنان این خطه، به  هزاره دوم قبل از میلاد می‌رسد. چالوس نیز یکی از مناطق طبرستان بود که  قیام علویان بر ضد عمال و حکام طاهری در آن شکل گرفت. این شهر، در زمان  حمله تیمور لنگ، تخریب شد و تا قرون بعدی به صورت یک روستای کوچک درآمد. در  سال 1310 با توجه ویژه حکومت پهلوی، به صورت شهری سازمان‌یافته و تفرجگاهی  نمونه درآمد و در سال 1375 به‌عنوان شهرستان شناخته شد.

اما دوران طلایی چالوس در زمان پهلوی‌ها رقم خورد. جایی که ابتدا پهلوی جاده ۱۶۳ کیلومتری را به این شهر کشید و همچنین با ساخت چند کاخ در آن، این شهر را به استراحتگاهی تابستانی برای خانواده سلطنتی تبدیل کرد. اما از پیشینه تاریخی مهم منطقه اگر بگذریم بد نیست نگاهی به موقعیت جغرافیایی آن بیندازیم.

شمال این منطقه به دریای خزر می‌رسد و خط ساحلی خوب و بزرگی دارد. در جنوب این شهر هم رشته کوه البرز قرار دارد و با استان البرز و طالقان در آن سوی البرز هم مرز است. از شهرهای نزدیک به چالوس می‌توان به تنکابن، نور و نوشهر اشاره کرد. تنکابن در غرب و نوشهر و نور در شرق قرار دارند. این شهرستان در جلگه میانی دریای خزر واقع شده و در محدوده استان مازندران یک شهر غربی به شمار می‌آید. تنها تنکابن میان این شهرستان و گیلان فاصله انداخته است.

گویش و لهجه محلی

چالوسی‌ها به زبان مازندرانی صحبت می‌کنند اگرچه گویش آنها در واقع گویش طبری کلارستاقی است.

طبیعت منطقه

چالوس مصداق بارز «آنچه خوبان همه دارند تو یکجا داری» است. شهری زیبا با شهرسازی‌ دیدنی، بناهایی تاریخی، ساحلی چشم‌نواز و کوه و جنگل‌های به شدت زیبا. در این شهر هم بافت جنگلی زیبا و هم بافت ساحلی و دریا دارید. هم می‌توانید روی تفریحات ساحلی برنامه‌ریزی کنید که زیرساخت‌های خوبی برای آن در این شهر طراحی شده و هم روی ییلاقات و جنگل‌های جذابش حساب کنید. هم می‌توانید در دریای چالوس شنا کنید و هم در ارتفاعاتش کمپ بزنید. خلاصه اینکه همه امکانات برای شما مهیا است.

آب‌وهوا

هم‌نشینی کوه و دریا آب‌وهوای مطبوعی را در چالوس پدید آورده است. رطوبت کافی از دریای خزر و  دژ مستحکم البرز در پشت سر موجب شده تا این شهر در میان شهرهای مازندران یکی از بهترین شرایط آب‌وهوایی را داشته باشد. بی‌دلیل هم نبوده که شاهان پهلوی این سرزمین را برای ساخت کاخ‌هایشان انتخاب کرده‌اند. این شهر از شهرهای بارانی ایران هم هست و در طول سال، روزهای زیادی را شاهد باریدن باران در آن خواهید بود.

زندگی در چالوس چگونه است؟

چالوس یکی از شهرهای مهاجرپذیر مازندران است و احتمالا در میان صدربنشین‌ها هم قرار دارد. همین نکته نشان می‌دهد که پاسخ به سوال زندگی در چالوس چگونه است؟ چندان سخت نیست. چرا که گروه‌های زیادی این شهر را برای زندگی انتخاب کرده‌اند. نزدیکی به تهران و دسترسی آسان از طریق جاده چالوس، آب‌وهوای مناسب، طبیعت زیبا و خدمات خوب شهری موجب شده تا چالوس شهری مناسب برای زندگی باشد. پیشینه تاریخی شهر هم به این محبوبیت، کمک کرده است. به هر حال سابقه چندین قرن مدنیت موجب شده تا شهر اصول اولیه یک شهر استخوان‌دار را داشته باشد.

برای زندگی در این منطقه بد نیست اطلاعی از محله‌های آن هم داشته باشید. مهم‌ترین محله‌های چالوس عبارتند از:

  • بلوار هفده شهریور
  • آیت الله غفاری
  • رادیو دریا
  • کلاراباد
  • گلسرخی
  • نادری
  • کمربندی
  • جاده گازوییل
  • بلوار امام رضا
  • جاده عباس‌کلا

درباره زندگی در چالوس باید این نکته را هم به خوبی بدانید که اینجا شهری توریستی است. اقتصاد این شهر بر پایه توریسم شکل گرفته و در حال حاضر بزرگترین گردش مالی شهر مربوط به ورود مسافران و خدماتی است که در شهر به مسافران داده می‌شود. در گذشته البته کشاورزی و صنعت هم در این شهر رواج داشته، ولی اکنون مهم‌ترین موتور محرک اقتصاد شهر، مسافران و خدماتی است که به آنها داده می‌شود. بخش بزرگی از این خدمات هم به ساخت‌وساز ویلا و فروش و اجاره آن مربوط می‌شود.

حمل‌ونقل چالوس

درباره اطلاعات حمل‌ونقلی در چالوس هم باید به این نکته اشاره کنیم که این شهر فرودگاه ندارد؛ اما به فرودگاه نوشهر بسیار نزدیک است. این شهر مانند بسیاری از شهرهای غربی مازندران به خطوط راه آهن دسترسی ندارد و تنها راه دسترسی به آن جاده چالوس است که به دلیل محبوبیت زیاد همیشه وسایل نقلیه‌ای برای تردد از آن وجود دارد. ترمینال چالوس نیز همواره شلوغ و پر مسافر است.

منبع : وبلاگ دیوار


موردی برای نمایش وجود ندارد.
درباره‌ی سايت
اطلاعات ضروري در مورد شهر چالوس
اطلاعات بیش‌تر
P9YQ6P